Szilvalekvár - Lépésenként

 Minden évben sor kerül arra, hogy valamilyen lekvárt főzünk. Igen, főzünk, hiszen ezt mindig kettecskén csináljuk a Férjemmel. Ezek a konyhai pillanatok mindig hatalmas beszélgetésekkel, és még annál is nagyobb kacarászásokkal telnek. Szeretünk együtt dolgozni a konyhában, egymás keze alá dolgozunk, és mindig tudjuk jó előre a másiknak a lépését. Itt is tökéletesen kiegészítjük egymást, akár csak a házasságunkban. <3 


Maga a lekvár főzése közel sem olyan bonyolult feladat, mint amilyennek kinéz. Persze, szeretjük mi is a Nagymama féle majdnem fekete színű, iszonyatosan sűrű, hosszú órákig (cirka 8-10 óra) főzött lekvárját, de sajnos a mai rohanó világban nincs erre időnk. Ez a lehetőség is spontán jött, mivel terveztünk lekvárt főzni, de közel sem gondoltuk, hogy ilyen hamar bekövetkezik ez. Ugyanis ajándékba kaptunk egy láda szilvát Nagyszülők szomszédjától, amit ezúton is nagyon szépen köszönünk. Így egy vasárnap este (a tervezett összebújós, kuckózós, filmnézős este helyett Mi bizony lekvárt főztünk). Nagyon jó ki program kerekedett belőle, és így egy nagyon aktív hétvégét tudhattunk magunk mögött. 

Arra azét készüljetek, hogy így sem rövid program ez, hiszen az üvegek előkészítésétől kezdve, a szilvák megmosásán át, a héjleszedésig minden is része ennek a 2,5-3 órának, ami alatt ezt ketten kiviteleztük. Egyikünk mosta a szilvát, másikunk készítette a zubogásban lévő, illetve a jeges vizet, majd jött a héjleválasztás folyamata. De térjünk át rendesen a lépésekre, valamint a hozzávalókra. 


Szilvalekvár:

Hozzávalók:

  • 3 kg szilva -pucolva, magozva legyen ennyi (a fajtája mindegy, igazából amelyiket a legjobban szeretitek)
  • 40 dkg cukor
  • 2 csomag 4:1 zselésítőszer lekvárhoz 
  • 10-12 db 3-4 dl befőttes üveg. 

Elkészítés:

  • 1. lépés: A szilvákat átmossuk. 

  • 2. lépés: Egy nagy fazékban vizet rakunk oda forrni
  • 3. lépés: Egy nagy tálba hideg vizet engedünk, majd mielőtt mennek bele a forró vízből a szilvák, jégkockákat adunk hozzá. Érdemes jó sok jégkockát előkészíteni a fagyasztóban, hiszen gyakran kell majd cserélni a tálban a vizet.

  • 4. lépés: Ha forr a víz, mehet bele nagyjából 30-40 dkg szilva. Csakis zubogó vízbe. Nagyjából 1,5 - 2 perc az-az időtartam, ami eltöltenek a forrásban lévő vízben. Ha már látjátok, hogy reped a héja, lehet kiszedni, egyenesen át a jeges vízbe. (Folyamat ismétlése mindaddig, míg van szilva, illetve a víz cserélése körönként a tálban)


  • 5. lépés: Miután hűltek a szilvák, kézzel egyben lehúzzuk róla a héját. Jöhet a felezés, magozás, és mehet egy másik nagy fazékba. 

  • 6. lépés: Mikor kész az összes pucolás, magozás, akkor a fazékban lévő mennyiséget botmixerrel pépesítjük. 

  • 7. lépés: Mehet hozzá a 4:1 zselésítőszer, és így is átdolgozzuk a botmixerrel. 


  • 8. lépés: Lehet kezdeni a főzést. Amit mi használtunk zselésítőszert, azon az-az információ van feltüntetve, hogy folyamatos kavargatás mellett (ugye nehogy leégjen) főzzük. Amikor felfőtt, mehet hozzá a 40 dkg cukor. Nekünk 41 dkg lett. Kicsit megszaladt...

  • 9. lépés: A cukor hozzáadása után újra felfőzzük, majd forrástól számítva 5-6 percig még főzzük. 
  • 10. lépés: Az előkészített üvegekbe mérjük. Fontos, először csak is kis mennyiséget rakjatok az üveg aljára, hogy ne csattanjon szét, ugye azt senki sem szeretné. Megtöltjük az üvegeinket a forró lekvárral, majd rácsavarjuk a tetejét az üvegnek, és azonnal fejjel lefelé fordítjuk. Érdemes dupla konyharuhán elvégezni ezt a műveletet.

  • 11. lépés: Letakarjuk az üvegeket, majd a következő 12 órában nem is igazán foglalkozunk velük. 
  • Kiegészítő lépés: Egy kis poén: jöhet a mosogatás, hisz konkrétan úszik a konyha a szilvában... :D 

"Röviden, tömören" ennyi lenne. Ugye hogy nem is olyan bonyolult? Jó persze, kissé így is időigényes, de abszolót megéri. Palacsintába, piskótatekercsbe, sőt, lényegében bármilyen süteménybe tökéletes a házi szilvalekvár. Egyszerűen imádjuk. 

Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát. 

Ölelés, 

Ilus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Social Share Icons