Hamis somlói

Nagyon szeretjük a gyors és finom édességeket. Az olyanokat, amiket konkrétan csak "bele kell dobálni" egy tálba, majd állni hagyni, és végül örömmel elfogyasztani. Ilyen ez a somló is. Vagyis inkább hamis somlói. Az eredeti formához nem igazán hasonlít (csak abban, hogy tál és benne piskóta), márcsak azért sem, mert kókuszt ugye az eredeti nem tartalmaz. 

Ez az egész úgy született, hogy valami egyszerűt és gyorsat kellett összedobnom. Ugye az alap a rendes verzió volt, de már idő nem lett volna elmenni vásárolni, úgyhogy improvizálnom kellett. Gyorsan szétnéztem, mi található itthon. Szerencsére a piskótához volt minden, már csak azt kellett kitalálnom, hogy milyen krém megy hozzá. Ugyan csokipuding volt itthon, de valahogy azt nem igazán akaródzott. Ugye veletek is van ilyen? 


Így döntöttem végül egy kókuszos krém (puding) mellett, amit még valamikor a "nagy karantén" előtt vásároltam, jó lesz majd még valamire alapon. Egy egyszerű pudingot képzeljetek el, ami tele van kókusszal. Ízre nagyon jó, meg is lepődtem rajta, hogy mennyire nagyon, hiszen nem igazán preferálom az ilyen "egyedi" ízesítésű pudingokat. Vagyis nekem ez már az volt! 

Hogy ne csak piskóta és kókuszos puding legyen az egész, kapott bőven még étcsokoládét folyékony formában, ami az egészet megtökéletesítette. Mazsolát nem tettem bele, úgy gondoltam, hogy az a kókusszal nem igazán alkotna jó párost. 



Hamis somlói:

Hozzávalók a piskótához (20x30 tepsi):

- 6 tojás szétválasztva
- 6 ek. liszt
- 6 ek. cukor
- 2 ek. olaj
- 2 ek. tej
- 1 púpos ek. kakaópor

Hozzávalók a krémhez:

- 2 tasak kókuszos pudingpor (ha nem kaptok, akkor tejszínes pudingpor és 5 dkg kókuszreszelék) 
- 6 dl tej
- 3 ek cukor

Csokiszósz:

- 20 dkg étcsokoládé
-2 ek. olaj
- 2 dkg rama


Elkészítés:

A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. A sárgáját a cukorral sűrű habbá verem. Hozzáadom a kakaóport, az olajat, és a tejet. Elkeverem. Beleforgatom a lisztet, ezekután pedig a fehérje habot. A kétségek eloszlatása végett ebbe a tésztába nem kell semmilyen térfogat növelő (pl sütőpor vagy szódabikarbóna), igy is elég szépen megnő majd sütés közben. 40 percig 160 fokon, alul-felül sütéssel, légkeverés nélkül sütöm. Amíg sül a piskóta, addig elkészítem a krémet. A pudingport a cukorral (illetve ha nem kókuszos, akkor a kókusszal is) és 1 dl tejjel csomómentesre keverem. A maradék 5 dl tejet odateszem forrni. Mikor felfőtt, folyamatos keverés mellett adom hozzá a kikevert pudingos masszát. Újra felfőzöm, majd felfövés után még 1 percig folyamatosan főzöm. Fontos, hogy csak kis lángon, vagy alacsony fokozaton főzzétek. Így lényegében kész is minden, már csak azt várom, hogy kissé hűljön minden. Ezekután a piskótát felkockázom, üvegtál aljába rendezek belőle egy adagot. A csokit az olajjal meg a margarinnal egy nagyobb bögrébe rakom, majd mikróban félig megolvasztom. Nem szabad teljesen megolvasztani, mert akkor csak egy csokicsomó marad belőle. Az így keletkezett félig megolvadt masszát csomómentesre keverem, így szép selymes csokiszósz lesz a végeredmény. A szósszal megcsurgatom a tálban lévő piskótát, megy rá a puding, ezt a műveletet pedig addig ismétlem, míg tart a hozzávalókból (a tetejére hagyjatok egy kis csokiszószt, még szebbé teszi az egészet). Hűtőbe teszem, és 3 órát hagyom pihenni. 


Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát. 

Ölelés, 

Ilus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Social Share Icons