Sajtos cukkinifasírt

Cukkinit! Cukkinit Mindenkinek!

Nyáron van olyan hetünk, mikor cukkinit eszünk cukkinivel. Azt hiszem ez az egyik kedvenc tökfélénk. Szinte bármit is lehet belőle készíteni. Van a repertáromban krémleves, pizza, szimpla tócsni, rakott kefíres husi, és most a fasírt. Egyszerűen fenomális. Olyan sokoldalú, szinte bármilyen fűszer jól áll neki, csak a fantáziátok szab ennek határt.


Mondjuk még sütinek nem próbáltam, de egy cukkinis brownie érik egy jó ideje, csak valamiért eddig mindig más került előtérbe, amikor a sütés jött szóba. Eltudjátok képzelni édességbe a cukkinit? Esetleg szoktatok is csinálni belőle süteményt? Én elképzelni egyébként eltudom, bár még sose ettem.


Viszont most a lényeg ezeken a gyönyörű kis fasírtkákon van. Hiába hasonlóan készül, mint a tócsni, az íze mégis abszolút más, hiszen totálisan felöltötte a fasírt jelleget. Ha szeretnétek mellé valamilyen köretet, akkor fűszeres, ropogós édesburgonya hasábokkal tökéletes párost alkotnak, de ha csak magában ennétek, úgy is nagyszerű étek. Mártogatóst mindenképpen csináljatok hozzá. Sok kedvenc mártogatósunk van, de ehhez leginkább a görögjoghurtos mártós, ami a legtutibb, persze jóóó sok fokhagymával. Igazából annyi az egész, hogy a joghurtot pici sóval, és a reszelt fokhagymával kikeveritek, és lőn "csodamártogatós".

Sajtos cukkinifasírt:

Hozzávalók:

  • 1 kg cukkini
  • 25 dkg sajt (lehet trappista, vörös cheddar, de ementáli. Ez speciel trappistával készült, de az utóbbi két verziót is próbáltam már, mindegyik egytől-egyig zseniális. Egészen más jellege lesz a különböző sajtoktól)
  • 6 ek. zsemlemorzsa
  • 2 tojás
  • Só és fekete őrölt bors ízlés szerint
  • Forgatáshoz pedig zsemlemorzsa
  • Olaj a sütéshez

Elkészítés:

  • A cukkinit megpucolom, lereszelem, besózom, majd körülbelül 5 percet állni hagyom. Ezekután kinyomkodom a levét. Mehet hozzá a két tojás, illetve a fekete bors. Elkeverem. Jön a sajt, amit nagylyukú reszelőn reszeltem le. A végén pedig hozzáadom a zsemlemorzsát. Alaposan kikeverem, majd vizes kézzel kis gombócokat formázok. TIPP: Ne csináljatok nagyokat, mert nem fog akkor átsülni rendesen. Sokkal jobbak a kisebbek, kellemesebb az összhatás. Miután kigombócoztam, jön a zsemlemorzsába forgatás, majd hűtőben való pihetetés. Olyan 2-3 órát kell neki állni, az ízek így fognak jól összeérni. Egy serpenyőben olajat hevítek (nem kell sok bele, igazából csak annyi, hogy majd' félig érjen a mini gombóckáknak), majd ropogósra sütöm, folyamatosan forgatva. Édesburgonya gerezdekkel, vagy csak magában, némi fokhagymás mártós kíséretében tálalom. 

Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát. 

Ölelés, 

Ilus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Social Share Icons