Csokoládés brownie - Extra verzió

Nektek is van olyan pillanat, amikor valami nagyon csokoládés, de mégsem igazán nagyon édes dologra vágytok? Nekünk szokott lenni, és ilyenkor szedem elő a brownie receptem, ami hihetetlenül tömény (szóval csak óvatosan nyammogás közben), de mégis egyszerűen eteti magát. Meg amúgy is, egy brownie akkor jó, ha igazán nagyon "cuccos" nem? Ez az a fajta édesség, amiből nem kell sajnálni a csokit.

Én mindig étcsokoládéval készítem (valamiért az étcsoki függőségünk nem ismer határokat), ez az egy recept az, amibe nem a Lidl-s csokoládék mennek, hanem ennek még jobban megadom a módját. Ami szerintem a brownie alapkelléke, az a minimum 80%-os étcsokoládé. Ettől lesz az-az íz, ami tömény csokoládés élményt ad, mikor kóstolásra kerül a sor. És itt még nem állok meg, ha tovább kell gondolni. Forró brownie, mogyoró fagyi, erre még egy kis csokoládé szósz, és igazán ez teszi még különlegesebbé az összképet. Gondoljátok el, ahogy a forró süti párosul a fagyival, és ehhez társul egy szósz. Ugye, hogy rögtön összegyűlt a nyál a szájban mindenkinek? Már csak a gondolattól is?

Ebből a sütiből amúgy muszáj vagyok kicsi adagot csinálni, mert másképp állandóan rájárnánk, még fagyi meg szósz nélkül is. Szörnyűek vagyunk, ha a csokoládé a főszereplő, főleg ha étcsokoládé. Így itt mindig a legkisebb tepsink kap főszerepet, ami 18x23 cm-es, zománcos tepsi. (Amúgy esküszök a zománcos tepsikre. Anyóstól kaptuk őket, több méretben is, és egyszerűen nagyszerűek. Bármit lehet bennünk sütni, mindenféle letapadás nélkül, és igazán könnyű utána elmosogatni, ami azért nagy szó, ha nincs mosogatógépe az ember lányának.)


Csokoládé Brownie:

Hozzávalók a tésztához:

  • 8 dkg liszt
  • 15 dkg csokoládé (csakis 80%-tól)
  • 15 dkg cukor
  • 3 púpos ek. keserű kakaópor
  • 3 púpos ek. forrócsokoládé por
  • 25 dkg Vénusz vaníliás margarin
  • 1 mk. Dr. Oetker vanília aroma
  • 4 tojás
  • csipet só
  • 1/2 cs. sütőpor

Hozzávalók a szószhoz:

  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 4 dl Meggle cukrászhab

Elkészítés:

  • A vajat a csokoládéval egy lábasban megolvasztom. Hozzáadom a cukrot (a csipet sót), a keserű kakaóport, és a forrócsokoládé port és a vanília kivonatot. Habverővel egynemű masszát keverek belőle. Ezután mehet bele a liszt és sütőpor, amit már előzőleg elkevertem egymással. Végül pedig jönnek a tojások, amiket csakis kizárólag egyesével dolgozok a sűrű masszához, amit eddig készítettem. A tojásokkal gyorsan kell dolgozni (ahogy Nagyikám mondja: "Járjon a kezed Jányom"), hogy a meleg tésztától ne csapódjanak ki. Amikor kész, akkor vajazott, lisztezett tepsibe öntöm, majd előmelegített sütőben 180 fokon légkeverés nélkül, alul-felül sütéssel 30-35 perc alatt megsütöm.
  •  Van egyébként mikor még tovább is sütöm, attól függ milyen verzióra vágyik a lelkünk. Kifejezetten nem szeretem, mikor folyik a belseje, azt inkább már lávasütinek mondanám. Ez a  30-35 perc kissé ragacsos, de már átsült belsőt takar. 
  • A szósz elkészítése pedig már igazán egyszerű. A tejszínt a csokoládéval együtt elkezdem kis lángon melegíteni, és addig teszem mindezt, míg egy egynemű szósz nem lesz a végeredmény. Mikor kész, kihűtöm, és majd úgy tálalom a sütihez, még pedig a fagyi tetejére csorgatva. Így kész a tökéletes trió. Forró süti, fagyi, és hideg, selymes csokiszósz. Kell ennél több?

Ha a lenyűgözésre hajtotok valakinél, akkor ez igazán az sütemény, amivel kiválthatjátok a nagybetűs WOW hatást. Bárkit levesztek vele a lábáról (persze, azért fontos tényező, hogy szeresse a csokit). Van egyáltalán olyan ember, aki nem szereti a csokit???

Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát. 

Ölelés,

Ilus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Social Share Icons