Tk. vajas-sajtos mini kiflik

Szerintem nagyon sokan vagyunk úgy (elég sokat), hogy nem tudjuk mit is kéne reggelizni/ebédelni/vacsorázni, avagy előjön a tipik kérdés: "Mit együnk?". Persze erre a kérdésre sosincs senkinek semmi ötlete, maximum egy-két vállrándítás, és szájhúzogatás, némi hümmögéssel megspékelve, az abszolút teljes ötlethiány kíséretében. Ilyekor kisebb-nagyobb időközönként nyílik ki a hűtőajtó, hátha terem magától benne valami olyan, amit még eddig nem láttunk, és esetleg meg is ennénk. Ez sajnos viszont nem jön össze. (Ugyanitt, egyszer valaki találja fel kérlek, hogy ez megvalósuljon, és a hűtő kinyitáskor jelenjen meg valami új, és fenségesen finom egy gondolatra!)

Tegnap nálunk is ez a forgatókönyv játszódott le. Álltunk a hűtő előtt, és kérdezgettük a másikat, hogy: "Na mi legyen a vacsi?". Van ez, meg az, de áh nem kell, ott van amaz is, hmm, de azt inkább holnap, jó lesz akkor. Ismerős ez nektek? 

Így addig ment ez, míg rájöttem, hogy semmi pékáru nincs itthon, és bevillant az egetrengető ötlet! Felkiáltottam, hogy: "Sütök kiflit!". Erre drága Férjem szeme felcsillant, majd szorgalmasan bólogatni kezdett. Én pedig már csak azon kaptam magam, hogy rögtönözve, de begyúrtam egy tésztát. Egyszerű, kis sütőporos dolog lett ez, a gyorsaság, és minél hamarabbi kóstolás jegyében. Hogy ne legyen a 100%-ban bűnözés a szervezetünk ellen, így kizárólag csakis teljes kiőrlésű lisztet használtam hozzá (na nem mintha a vaj+sajt páros nem lenne vétek, főleg vacsorára). 



Tk. vajas-sajtos mini kiflik:

Hozzávalók (16 db-hoz):

  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 12 dkg tejföl
  • 1.cs sütőpor
  • 1 mk. só
  • 1/2 mk. őrölt fekete bors
  • 3 ek. meleg víz

Töltelék:

  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 15 dkg reszelt sajt (nekem sima trappista volt itthon)

Tetejére:

  • 1 db tojás


Elkészítés:

  • A vajat megolvasztom, belerakom a fűszereket. A lisztet a sütőporral elkeverem, majd hozzáadom a vajat, tejfölt és a vizet. Összegyúrom. Viszonylag kemény tészta a végeredmény, amit kapok. A tésztát kétfelé veszem, majd lisztezett deszkán félujjnyi vastagra, kör alakban elnyújtom. Derelye vágóval vagy késsel 8 cikkre osztom (a másik felét is majd). Összeszedem őket, egymásra halmozom (nem szabad összeragadnia). Közben a töltelékhez is megolvasztom a vajat, és lereszelem a sajtot. A 16 darab háromszögemet, egyesével még kicsit megnyújtva (csakis azért, hogy minél több réteg legyen majd a felhajtás eredményeként) megtöltöm. Megkenem a vajjal, majd mindenhova teszek rá a reszelt sajtból. A szélesebb végétől kezdve elkezdem szorosan feltekerni. Így teszek a madék 15 db-al is, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket és lekenem tojással. 200 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel, 13-15 percig sütöm.


Igazából ennyi lene az egész. Begyúrástól kezdve, a töltésen át, a sütésig összesen 45 percet vett igénybe az egész. Egy pohár tejjel társítva igazán nagyon jó reggeli vagy vacsora lehet belőle. Nekünk ugye utóbbi lett, de mivel azért nagyon sok a 16 db, ezért maradt bőven a mai napra is reggelinek. Még ma reggel is nagyon puha volt, egyszerűen etette magát. Mondanám, hogy hasonlít egy croissant-ra, és lényegében lehetne az is, de annak a tésztája azért igencsak más. 

Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát. 

Ölelés, 

Ilus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Social Share Icons