Szezámmagos cukkini tócsni

Biztosan szoktatok készíteni cukkiniből tócsnit. Számtalan verzióját megtalálni ma már az internet nagy birodalmában. Van aki csak simán cukkiniből, van aki vegyesen burgonyával, és olyan is van, aki mondjuk répát tesz hozzá. Én abba a kis metszetbe tartozom, aki mindhárom módon örömmel készíti, hiszen nagyon szeretjük. Sőt, olyan is szokott lenni, amikor csakis répából készítem (nagyon ízletes ám, de azt majd egy másik alkalommal).

Abszolút nem egy nagy ördöngősség elkészíteni, ráadásul még sok időbe sem telik. Konkrétan mindent összekutyulunk, végül pedig kisütjük, és kész is, lehet falatozni. Na de ne szaladjunk ennyire előre! Mint tudjátok imádok kísérletezni a konyhában, konkrétan lételemem, hogy mindig valami újat, és finomat alkossak, amit aztán előszeretettel fogyaszt a család, illetve a barátok. Így jött az ötlet, hogy cseppet megmódosítom ezt a cukkinis történetet.


Adott volt egy kissé már csoffadt cukkini a hűtőben, amivel sürgősen kezdeni kellett valamit. Nem volt nagy szegénykém, így semmiképp sem lett volna elég kettőnknek. Ezért ebben a verzióban használtam hozzá burgonyát is. Szokásos fűszerezés mellett két újdonság is bevillant, miközben reszeltem a hozzávalókat. Mi lenne, ha menne bele pirított szezámmag? És ha ezt még jobban megcifráznám, mondjuk még egy kis Gouda sajttal? Persze csakis kizárólag némi chilipor társaságában. Bátor voltam, mindent hozzáadtam, és így született meg a szezámmagos cukkinis tócsnim.


Szezámmagos cukkini tócsni:

Hozzávalók:

  • 1 kissebb cukkini
  • 2 kisebb burgonya
  • 2 tojás
  • 10 dkg Gouda sajt
  • 7,5 dkg pirított szezámmag
  • 1 késhegynyi étkezési szódabikarbóna
  • 6-8 ek. liszt (tészta sűrűségétől függően, nokedli jellege kell legyen)
  • 3 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1/2 mk. chilipor
  • 1/2 mk. fekete bors
  • 1 tk. só
  • A sütéshez napraforgó étolaj

Elkészítés:

  • A cukkinit és a burgonyát meghámozom, majd nagylyukú reszelőn lereszelem. Egy száraz serpenyőben folyamatos kevergetés mellett megpirítom a szezámmagot halvány rózsaszínre (vigyázat, könnyen ég, szóval csak kis lángon/fokozaton). Míg várom, hogy hűljön a szezámmag, addig lereszelem a sajtot, hozzáadom a cukkinihez és a burgonyához, mehetnek bele a fűszerek és a reszelt fokhagyma, a szódabikarbóna (azért kell, hogy könnyebb legyen az állaga), a tojások. Ezt így kikeverem, és mire ezzel végzek a szezámmag már kellően meghűlt, mehet bele a keverékbe. Ezzel is alaposan átforgatom. Nincs más hátra, mint a liszt, ezt pedig evőkanalanként dolgozom bele, nehogy maradjon véletlenül egy lisztcsomó is benne. Serpenyőben kevés olajat hevítek, majd evőkanállal adagolva osztom ki őket sülni. Kicsit érdemes ellapítani a kanállal, hamarabb át fog sülni. Mindkét oldalát aranybarnára sütöm, sütés után pedig lecsepegtetem a felesleges olajtól. Fűszeres tejföllel tálalom.

Ez tipikusan az-az étel, amihez már nem szoktam semmilyen egyéb kiegszítő fogást tálalni. Tökéletesen megállja a helyét magában is, na meg persze hihetetlenül laktató is. 

Szoktatok tócsnit sütni? Van egyedi receptetek?  Nálatok milyen ízesítéssel készül? 

Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát. 

Ölelés,

Ilus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Social Share Icons