Paradicsom mentes lasagne

Nektek is van olyan étel, amit legszívesebben messzire elkerülnétek? Nekem van, viszonlag elég sok, de a legfőbb "ellenségem" a paradicsom. Nagyon sokszor próbáltam már megszeretni, de egyik alkalom sem sült el jól. Sem nyersen, sem leves formájában, sem akár egy pizzaszósz formában nem bírjuk egymást. Úgy érzem ez kölcsönös, hiszen ebbe a sok próbálkozásba már szegény paradicsom is beleunt az évek során. Ezzel az egésszel viszont csak annyi a baj, hogy millió meg egy olyan étel van, amibe a paradicsom a kötelező főelem. Ilyenkor meg jött a szomorúság a részemről, hogy milyen ikonikus ételeket hagyok ki. Erre pedig feltétlenül megoldást kellett kerítenem. Itt jött az, hogy nekem bizony át kell dolgoznom a paradicsomos ételeket, még pedig abszolút paradicsom mentes verzióra. Az évek alatt ezt már egész jól sikerült kialakítani, és olyan finom ételeket kísérleteztem ki, hogy aki megrögzött paradicsomfüggő, még annak sem hiányzik ezek megkóstolása után. Ezt most abszolút nem nagyképűségnek szántam, inkább csak egy olyan egyszerű megfigyelés ez a részemről, hogy egy tipikus paradicsom imádót is megtudok győzni arról, hogy ez igenis jobb étel lett enélkül a zöldség nélkül. Persze így abszolút oda az eredeti feeling, viszont éppen az a jó benne, hogy egy nagyon új, nagyon izgalmas ízvilág jön létre. Az első ilyen receptem pedig a Lasagne.


Gyerekként imádtam a Garfield című mesét, és mindig is a Lasagne imádók táborába akartam tartozni, mint az a szép, vörös ciculi. Tudom, ez csak mese, de annyira eköré lett építve ez az egész, hogy teljesen megbabonázta az összes gyereket (mint spongyabob herkentyűburgere). És évekkel ezelőtt bevillant egy reggel egy rész nézése közben kávéval a kezemben, hogy igen, nekem ezt meg kell változtatnom. Ki kell találnom egy olyan receptet, ami megőrzi a lasagne formát, de mégsincs benne egy grammnyi paradicsom se. Mivel akkortájt nagyon sok gombát ettünk (nagyon jó áron sikerült hozzájutni ládájához), ezért adta magát az ötlet, hogy paradicsom helyett gombát fogok használni hozzá.


Aztán jött a másik nagy zakkanás. A lasagne tészta ára. Kifejezetten dühös tudok lenni, hogyha egy teljesen egyszerű előállítással rendelkező ételt aranyáron kínálnak. Már pedig a lasagne tészta az pont ilyen. Egy doboz cirka 800 forintba kerül, és mint tudjuk, ez az egy doboz semmire sem elég. Főleg nem egy normál méretű tepsi megtöltésére, hogy aztán ténylegesen szép rétegeket lássunk, mikor tálaljuk ki az ételt. Muszáj volt helyettesítenem, nem voltam hajlandó ennyi pénzt adni ezért az egészért, így lebbencs tészta került bele. És ebből is kell három egész csomag, de a három egész csomag ára annyi, mintha egy csomag lasagne tésztát vennétek a boltba. Tökéletes végeredményt lehet produkálni ezzel is, és abszolút senki sem fogja megmondani, hogy ez lebbencstészta a tepsiben.

Paradicsommentes lasagne:

Hozzávalók a húzhoz:

  •  50 dkg pulyka darált hús (általában pulykacomb)
  • 1 fej közepes lilahagyma
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olaj
  • 50 dkg friss gomba (vékonyra szeletelve) vagy 2 db üveges gomba
  • fekete őrölt bors
  • pirospaprika
  • víz

Hozzávalók a szószhoz:

  • 5 dl főzőtejszín
  • 375 gramm 20%-os tejföl
  • 5 langyos tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek. liszt
  • 3 dl langyos víz
  • fekete és fehér őrölt bors

Egyéb hozzávalók:

  • 3 cs. lebbencs tészta
  • 25 dkg trappista sajt

Elkészítés:

  • Először elkészítem a húst. A hagymákat apróra vágom, és az olajon üvegesre párolom. Félrehúzom a tűzhelyről, és hozzákeverem a fűszereket. Fontos a félrehúzás, hogy hirtelen ne égjenek oda a fűszerek, és ne legyen keserű az étel. Ezután mehet bele a darált hús, picit pirítom, majd felöntöm éppen annyi vízzel, ami éppenhogy csak ellepi. Jön egy kis várakozás, hagyni kell főni a husit. Amikor ez kész, mehet bele a friss szeletelt gomba (a gombának semmilyen formában nem kell sok idő, akkor sem, ha frissen kerül bele, akkor meg pláne nem ha üvegeset használtok), vagy a 2 üveggel, amit lecsepegtettetek előtte. Innentől kezdve pikkpakk kész a gombás husink, jöhet egy kóstolás, hogy megfelelőek e az ízek (ha hiányzik még belőle fűszer a végén még most pótolhatjátok). 
  • Jöhet a szósz. Figyelem! Ez folyamatos kevergetést igényel, mivel nagyon könnyen odaég. Egy lábasban megolvasztom a vajat. Mikor megolvadt, félrehúzom, és belekeverem a két evőkanál lisztet, és csomómentesre keverem habverő/fakanál segítségével. Még nem teszem vissza a gázra, hanem óvatosan adagolom hozzá a langyos tej felét. Itt kezd el majd nagyon sűrűsödni, itt mutatja meg az igazi, besameles alakját. Vissza lehet rakni a tűzhelyre, és folyamatos keverés mellett mehet hozzá a tej másik fele is. Itt jönnek a fűszerek. Jön a tejföl, és habverő ehhez, ugyanis szépen csomómentesre kell ezt is keverni benne. Mikor megvan a szép egységes, selymes szószom, akkor még társítom hozzá a főzőtejszínt is, hiszen ettől lesz igazán tökéletes a textúrája az egésznek. Folyamatos kevergetés mellett a legkisebb fokozaton/lángon főzöm. Elkezd nagyon sűrűsödni, amit nem szabad neki hagyni, mert akkor a tésztánk nem fog átfőni majd a tepsiben (erre nemsokára külön kitérek), szóval mehet hozzá a langyos víz. Felfőzöm vele, és végre elkészült a SZÓSZ! 
  • Most pedig jöhet a rétegezés, ami a legjobb móka az egészben. Ez a mennyiség egy magasfalú 20x30-as tepsibe lesz elég, ebben lesz szép réteges. A tepsi aljára megy két giga szedőkanál szósz. Erre helyezzük a nyers tésztát, legalább 3 rétegben (nyugi, a sok szósztól át fog főni). Megy rá két nagy szedőkanál gombás husi (szigorúan csak szaft nélkül!). Eloszlatom, és jó vastagon reszelek rá sajtot. Ekkor pedig kezdem előről az egészet. Megy rá a tészta, arra a szósz, husi, sajt. Ezt egészen addig, míg el nem fogy minden. Itt 3 sor tészta szokott beleférni (halkan megsúgom, hogy az alsó tésztarétegem lemaradt a fotóról, és ezt már csak most vettem észre az írás közben) Amikor az utolsó réteg tésztát rakom, akkor szintén meglocsolom még szósszal, és a tetejére reszelek még sajtot. Egy nagyon nehéz, csurig tele lévő, forró tepsi lesz a végeredmény. Muszáj csurig lenni neki a szósszal, hiszen ettől lesz olyan nagyon krémes a belseje, és így lesz tökéletesen átfőve a tészta benne. 
  • 180 fokra előmelegített sütőben (csakis alulsütésen, de légkeveréssel) 20-22 perc alatt készre sütöm. A biztonság kedvéért tegyetek egy másik tepsit a sütő aljába, ugyanis hajlamos néha a szósz önálló életre kelni, és hát pont a sütőtakarítást akarja mindenki elkerülni a legjobban szerintem. 
  • Mikor megsült, kiveszem, és hagyom hűlni legalább egy fél órát, hogy szeletelhető, és fogyasztható állapotba kerüljö (olyannyira nagyon forró tud lenni, hogy számtalanszor sikerült szétégetni a szánkat vele...) 

Kínálni egyebet nem szoktam hozzá, bár aki nagyon savanyú párti, szerintem nyugodtan ehet hozzá. Mondjuk ez pont nem én vagyok, de ez már egy másik történet, hogy én meg a savanyúságok milyen viszont ápolunk egymással. Tudom, tudom, népszerű dolgokat nem szeretek, de ezt dobta a gép, ezt kell szeretni. 


Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát. 

Köszönöm!

Ölelés,

Ilus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Social Share Icons