Bécsi töltött palacsinta

Amikor tudod, hogy valami mást akarsz, mint a szokványos, akkor elkezded túrni az internet bugyrait, valamint az otthon lévő receptek összességét, és próbálsz valami olyat alkotni, amit eddig más még talán nem csinált. Akkor jön létre egy olyan finomság, amire a hűha a legjobb szó. Így voltam Én a palacsintával, hiszen nem akartam a szokványos módon elkészíteni, hanem valami extra fetúrbózott változatra vágytam, ami azért fogjuk rá egészséges is.

Mostanában nagy heppem, hogy próbálok mindent egészségesebb verzióban kivitelezni - persze azért vannak olyanok, amik a hagyományos módon készülnek el továbbra is, hiszen úgy az abszolút verhetetlenek - ez főleg a cukorra vonatkozik, illetve a fehér liszt helyettesítésére.

Először teljesen nehéz volt ezeket kitapasztalni, mert nem igazán dolgoztam se édesítővel, se teljes kiőrlésű liszttel. Aztán szépen lassan megszoktuk egymást, ha lehet így fogalmazni. Egyszerű mezei 300 Ft-os folyékony édesítőszert használok, valamint a Nagyi Titka teljes kiőrlésű lisztet (nem reklám), hiszen nekem ez vált be a legjobban. Mind ízben, mind felhasználásban ez hozta a legjobb formáját.

Abszolút nem terveztem magunkat nagy költségbe verni ezen a téren, hiszen továbbra se nagyon hiszem azt, hogyha sok pénzt elköltünk különböző fajta élelmiszerekre, amik azt hirdetik, hogy nagyon tuti egészséges leszel tőle, attól jobbak leszünk. Igyekszünk rengeteg zöldséget, illetve gyümölcsöt fogyasztani, illetve ezzel a minimális változtatással ami a cukrot meg a fehér lisztet illeti odafigyelni az egészségünkre.

Tudom, hogy számtalan sok módja van a tökéletes egészséges életmód kialakítására, főleg ami az étkezést illeti, de nagyon sok termékben nem látom, hogy miért is jó ez nekünk. Próbálom sajátosan átfaragni a táplálkozási szokásainkat, és nem kidobni feleslegesen az ablakon a keresetünket. Ugyan ez még közel sem tökéletes így, hiszen sokat megkaptam már, hogy ez így nem is teljes "healty food" meg "healty life", de úgy gondolom, hogy mégis csak a saját egyénünkre, a szervezetünkhöz szabva próbálom a legjobbat kihozni egy-egy étel elkészítése alkalmával.

Ezekkel a "szabályokkal" született meg ez a mennyei édesség is, és abszolút nem gondolnátok a kóstolás alkalmával, hogy ez valami egészséges féle verzió, hiszen nem érezni a különbséget (nyilván a teljes kiőrlésű liszt más, mint a fehér, de az édesítőnek abszolút semmilyen ízét nem érezni (csak mert van aki azt mondja, hogy olyan fura és rossz mellékíze van az ilyen édesítőknek)) hogy ez másféle módon készült finomság lenne.


Hozzávalók a palacsintához (8 darab) :

  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 3 tojás
  • 2 teáskanál folyékony édesítőszer
  • 3 dl tej
  • 1,5 dl szénsavas ásványvíz 
  • csipet só
  • 1 mokkáskanál Dr. Oetker vanília kivonat 

Hozzávalók a töltelékhez :
  • 25 dkg félzsíros túró
  • 2 tojás sárgája
  • 2 teáskanál folyékony édesítőszer
  • 5 dkg cukrozatlan aszalt vörös áfonya
  • 1 mokkáskanál Dr. Oetker vanília kivonat 

Hozzávalók a vaníliasodóhoz:
  • 1 mokkáskanál Dr. Oetker vanília kivonat 
  • 8 dl tej
  • 4 tojás sárgája
  • 2 evőkanál tk liszt
  • 1 evőkanál folyékony édesítőszer (ennek kell a legédesebbnek lennie)

A palacsintákat megsütjük, és hagyjuk kicsit hűlni őket. Amíg pihennek, addig kikeverjük a tölteléket. A túrót villával összetörjük,  hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, az édesítőszert, valamint a vaníilia kivonatot és alaposan kikeverjük. Ezután beleforgatjuk a az aszalt vörösáfonyát, majd a hűtőbe tesszük kicsit, hogy összeérjenek az ízek. A tejet a vaníilia kivonattal feltesszük forrni (folyamatos kevergetés mellett, hogy ne kapjon le). A tojások sárgáját kikeverjük az édesítőszerrel, valamint a liszttel, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a forró tejhez. Ezekután újraforraljuk (látni lehet majd, ahogy kevergetés közben szépen sűrősödik), majd félretesszük (néha megkavarva, hogy ne pillésedjen túlságosan). A palacsintákat megtöltjük a túrós töltelékkel, majd középen félbevágjuk. A jénait kivajazzuk/morzsázzuk (ennyi bűnözés van benne, amennyi zsemlemorzsát felvesz a vajas jénai) majd egymásra pakolva a töltelékes részével felfelé felhalmozzuk. Bőven megkanalazzuk a sodóval, de tényleg bőven, hogy mindenhol legyen a jénaiban, majd légkeveréses sütőben (FONTOS! Nem előmelegített sütőben!) 40 percig 150 fokon sütjük. 

Így született meg az én teljes kiőrlésű lisztből készült, cukormentes, bécsi töltött túrós-áfonyás palacsintám, vaníliasodóval sütve. Egyszerűen mennyei lett! Bátran ajánlom a figyelmetekbe! 

Köszönöm, hogy elolvastátok! 

Ölelés,

Ilus

2 megjegyzés:

Social Share Icons